Broga®, wat is dat nu weer?

broga

 

Altijd als ik een yogales bijwoon (of er een geef), valt het me weer op dat er zo weinig mannen meedoen. In een groep van twintig deelnemers misschien één of twee heren. Hoe kan dat? Ik denk dat het vooral berust op een paar misverstanden.

Flexibiliteit

Doorgaans zijn  mannen minder lenig dan vrouwen, met name in de onderrug, de heupen en het bekken. En omdat veel mensen denken dat je lenig moet zijn om aan yoga te doen – misverstand! – lopen veel mannen in een wijde boog om de yogaschool heen.

Zweverig

Nog een misverstand: yoga is zweverig – en dus meer iets voor vrouwen. Veel mannen hebben het angstbeeld dat ze in de wierooklucht mantra’s moeten gaan zingen met de yogajuf. Begrijpelijk dat ze dan toch liever kiezen voor een uurtje spinning in de sportschool of lekker hardlopen in de frisse lucht.

Mannelijke kant

Veel vrouwelijke yogadocenten (maar ook mannelijke!) benaderen yoga op een vrouwelijke manier: de nadruk ligt op zachtheid, het moet vloeiend en sierlijk zijn. Dat geeft mannen het gevoel dat ze hun mannelijke kant moeten verbergen, terwijl menige yogales juist wel wat mannelijke energie kan gebruiken.

Broga®

In de VS hebben ze het antwoord op dit probleem. Hier wordt mannenyoga in de markt gezet als een compleet nieuwe vorm van yoga: Broga®, een samentrekking van ‘bro’ (brother) en ‘yoga’.

Voor Nederlandse begrippen misschien wat overdreven, zeker die merkregistratie (het is wel Amerika!). Maar een prima idee: echt inspelen op de yogabehoeften van mannen. Dat doen we bij Yogaya ook. Elke zondag om 11 uur geeft Chris Kleinschmidt een les speciaal voor mannen.

Thuiskomen bij jezelf

Waarom? Omdat mannen een andere energie hebben, omdat mannen fysiek anders zijn, en omdat mannen vaker behoefte hebben aan meer uitdagende oefeningen. Veel mannen blijken zich ook beter te kunnen concentreren als ze onder elkaar zijn en dat versterkt de ervaring van yoga. In essentie is het net als de andere yogavormen, ’thuiskomen bij jezelf’, maar de weg ernaartoe is meer afgestemd op de beleving van mannen.

En bij ons heet het geen Broga®, maar gewoon mannenyoga.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.