Drie misverstanden over Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga: de meningen zijn er nogal over verdeeld. Het zou te moeilijk zijn, alleen voor jonge, mooie, fitte mensen, en je zou er makkelijk blessures van oplopen. Allemaal niet waar. Ik zet de drie grootste misverstanden over Ashtanga yoga op een rij:

 

1 Je moet sterk en lenig zijn om aan Ashtanga te doen

De adem vormt de basis van de practice, dus als je kunt ademen, kun je Ashtanga doen, ongeacht eventuele beperkingen. Het gaat er niet om hoe ver je kunt komen in de houdingen, het gaat erom dat je ademt, en dat je adem en beweging samen laat gaan. En naarmate je langer oefent, word je vanzelf flexibeler en krachtiger, wat je startpunt ook is.

2 Ashtanga is heel erg moeilijk

OK, er zijn ‘moeilijke’ houdingen, maar die komen ook bij andere yogavormen voor. En wat moeilijk is, wordt door iedereen anders ervaren. Sommige mensen kunnen van nature heel makkelijk in Neerwaarts kijkende hond staan, terwijl ze juist heel veel moeite hebben met bijvoorbeeld kleermakerszit.

Het is als het leven zelf: iedereen komt vroeg of laat blokkades tegen. Het is de kunst om ze op te heffen, of, als dat niet mogelijk is, er ontspannen mee om te gaan. Zo leert Ashtanga Yoga je ook in het dagelijks leven om te gaan met problemen en blokkades.

3 Bij Ashtanga loop je makkelijk blessures op

Het is een intensieve vorm van yoga, dus er altijd kans op blessures als je het niet op de juiste manier beoefent. Maar een goede leraar zal je altijd leren om je grenzen te voelen en die niet te overschrijden. Een goede leraar zal je leren om een veilige manier door de houdingen te bewegen. Misschien is het grootste gevaar wel je ego: net iets verder willen, net iets beter zijn dan je buurman, indruk willen maken op de leraar. Het ego overwinnen is misschien wel de grootste uitdaging…

Wil jij op een veilige manier Ashtanga Yoga leren kennen? Neem dan deel aan onze zesweekse Cursus Ashtanga Yoga voor Beginners.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.