Sri Yantra

IMG_7278

Yantra’s zijn in elkaar grijpende figuren die bestaan uit geometrische figuren als cirkels en driehoeken. Ze worden gebruikt voor meditatie, en ook het schilderen van yantra’s heeft een meditatieve en transformerende uitwerking.

De Sri Yantra bestaat uit twee reeksen van driehoeken omringd door lotusbladeren en cirkels. De vier driehoeken met de punt naar boven vertegenwoordigen het mannelijke Shiva element, het intense spirituele verlangen naar de subtiele werelden en het vuurelement, agni.

De vijf driehoeken met de punt naar beneden staan voor het vrouwelijke Shakti element, het symbool voor de onuitputtelijke bron van het Universum en het waterelement.

De steeds weer elkaar snijdende driehoeksvormen zijn de verbeelding van krachten die samen nog intenser zijn dan de vormen apart. Elke uitsnijding vormen weer nieuwe driehoeken, steeds van verschillende grootte en hoeken. Hierin worden vaak letters geschreven die staan voor bepaalde mantra’s.

Samen vormt de buitenlijn van twee elkaar snijdende driehoeken de zespuntige ster, de Shatkona. Deze vorm staat voor de eenwording van Purusha en Prakriti  (of Shiva en Shakti)  waardoor de hele schepping wordt gevormd.

Lees meer op Wikipedia.

Bron: mandala-en-meer.blogspot.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.