Thuis yoga doen: hoe maak je er een gewoonte van?

Thuis yoga doen: hoe maak je er een gewoonte van?

Thuis yoga?

Je kent het wel. Af en toe begin je vol enthousiasme aan iets nieuws ­– hardlopen of gezond eten – en een paar weken lang heb je het gevoel dat dit het écht helemaal is. Dit ga je echt de rest van je leven doen. Maar na een tijdje is het nieuwe eraf en merk je dat je de discipline niet meer kunt opbrengen. Je vervalt in je oude gewoontes. Hoe zorg dat yoga doen wel een gewoonte wordt? Ik geef je zeven tips om yoga thuis te doen én te blijven doen.

 

1 reserveer tijd. Als je het niet inplant, dan gebeurt er niks. Beloof aan jezelf dat je regelmatig aan yoga gaat doen. Een vaag voornemen om iets met yoga te gaan doen, leidt niet tot duurzame verandering. En zet je yogamomenten in je agenda. Wees realistisch, dus begin niet met grootse plannen waarvan nog niet de helft gaat lukken. Begin juist klein en geef jezelf de tijd om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Zet je wekker wat eerder zodat je ’s ochtends de tijd hebt om te doen wat je wilt doen. Of ga ‘s avonds een kwartier eerder naar boven zodat je nog wat yoga kunt doen voordat je naar bed gaat.

2 maak ruimte. Niet alleen in je agenda maak je ruimte, maar ook in je huis. Zorg voor een fijne plek waar je je matje kunt neerleggen zonder gestoord te worden. Dat kan de slaapkamer zijn, of een hoekje van de huiskamer. Zorg dat het er prettig is, en niet te koud zodat je kunt ontspannen. Eventueel zet je er een altaartje neer met een mooi beeld. Of alleen een kaarsje of wat wierook. Waar jij je prettig bij voelt. Beelden en wierook zijn niet verplicht, dus als jij daar juist de kriebels van krijgt, dan laat je ze weg.

3 doe wat bij je past. Luister naar je lichaam. Omdat er geen docent bij is om je te begeleiden, is het nodig om extra goed op te letten tijdens je yogabeoefening: wat voel je? Wat zijn de signalen van je lichaam? Als je pijn tijdens of na yoga hebt, vraag advies aan een ervaren docent. Ga nooit door de pijn heen bewegen in de hoop dat het wel weer overgaat. Elk lichaam is anders, dus bepaalde houdingen zullen makkelijker voor je zijn dan andere. En sommige houdingen zul je misschien nooit ‘perfect’ kunnen. Door met aandacht te oefenen kom je erachter wat bij je past en wat niet.

4 wees flexibel. Het kan zijn dat in bepaalde periodes je minder, of juist meer, behoefte hebt aan yoga. Zo kun je in tijden van grote drukte minder zin hebben in fysiek krachtige houdingen. En vaak heb je in de zomer heel andere behoeften dan in de winter. Wees dus niet te rigide in wat je doet. Verwelkom veranderingen wanneer ze zich aandienen. Luister naar de signalen van je lichaam en pas je beoefening daarop aan.

5 zorg voor variatie. Natuurlijk is de zonnegroet fijn om elke dag te doen, maar als je bezig bent met het opbouwen van een ‘home practice’ is het ook leuk om af en toe iets nieuws te proberen. Zo houd je het interessant voor jezelf en is de kans kleiner dat je op de automatische piloot gaat bewegen. Ik vind www.yogaonline.nl/yogatv (betaald), www.ekhartyoga.com (betaald) en www.yogajournal.com (gratis) goede, betrouwbare sites om nieuwe dingen te leren of inspiratie op te doen. Mocht je meer advies op maat nodig hebben, vraag het dan aan je yogadocent.

6 neem les. Ik noemde bij punt 5 al de yogadocent: neem les bij een yogaschool. Dit is misschien een rare tip voor een boek over zelf yoga doen. Toch kan een les per week van een goede docent een groot verschil maken in je thuisbeoefening. De docent kan je helpen als je vragen hebt over houdingen, wanneer je twijfelt of je het wel op de juiste manier doet. Ook kan de docent je variaties geven als de standaardoefeningen (zoals de zonnegroet van hierboven) niet goed bij je passen. Ten slotte is het heel ontspannend om het niet allemaal uit jezelf te hoeven halen. Om je af en toe door iemand anders en heel diep in de ontspanning te zakken. Dat geeft energie en inspiratie om er zelf weer verder mee te gaan.

7 Blijf eigenwijs. Merk jij dat een dagelijkse sessie zonnegroeten je lichaam en geest goed doet en heb je helemaal geen behoefte aan nieuwe dingen? Dan laat je het zo. Het is heel belangrijk dat je ontdekt wat het beste bij jou past. Laat je dus niet leiden door jouw beeld van ‘hoe het hoort’, of door wat je leest in een goedbedoeld boek over meer rust in je leven. Jij bent uiteindelijk de enige die kan voelen wat goed voor je is. Neem niet zomaar dingen aan van anderen, maar vertrouw op je eigen ervaringen. Oefen houdingen en voel wat ze met je doen. Door je gevoel steeds meer te ontwikkelen, ontdek je wat passend is voor jou. En dat kan heel anders zijn dat wat je aanvankelijk had verwacht. Blijf open. Blijf voelen. Blijf eigenwijs.

Gilleske Kreijns