Verbale hygiëne: bewust spreken

‘Schelden doet geen pijn’ is een bekende uitdrukking. Woorden zijn maar woorden, en die kunnen je niet echt raken. Maar is dat eigenlijk wel waar? Ga eens na bij jezelf: wanneer zei iemand iets tegen je dat echt pijn deed? Wanneer werd je voor het laatst onzeker van een kritische opmerking? Wat was de laatste keer dat je merkte dat je werd voorgelogen, en hoe voelde dat? Woorden hebben een veel grote invloed op ons gevoel dan we denken.

In de yogafilosofie wordt dit zo belangrijk geacht dat een van de yama’s (de leefregels voor yogi’s die ik al beschreef in mijn vorige blog) gewijd is aan de impact van woorden. Dat is de leefregel van de Satya. De waarheid spreken, anderen niet schaden met je woorden. Dat houdt in dat je

1 geen onwaarheden of halve waarheden spreekt, geen leugens vertelt en niemand misleidt;

2 je anderen niet afvalt, en geen disharmonie veroorzaakt met je woorden;

3 geen onbeleefde, botte of beledigende taal gebruikt;

4 niet roddelt.

De eerste stap om hier verandering in te brengen, is bij jezelf nagaan hoe vaak je jij het doet, en welke vorm van schadelijke taal jij het meest gebruikt. En don’t fool yourself, we doen het allemaal. Misschien schrik je zelfs wel van de woorden die uit jouw mond komen.

Heb je eenmaal een duidelijk beeld, dan ga je verbale hygiëne betrachten. Probeer het om te beginnen eens een halve dag, bijvoorbeeld op je werk of in een andere situatie waarin je mensen om je heen hebt. Wees bewust van wat je wil gaan zeggen (houd dus heel goed in de gaten wat er in je hoofd gebeurt). Als het valt onder bovenstaande vier categorieën, neem dan een kleine adempauze, een paar seconden. En kijk dan of je het ook anders kunt zeggen. Of dat het beter is om het maar helemaal achterwege te laten.

Door dit te oefenen, elke dag een beetje meer, ontwikkel je meer bewustzijn van de kracht en impact van je woorden, zowel in positieve als in negatieve zin. Het is niet alleen schadelijk voor het ‘slachtoffer’, maar ook voor jezelf. Je vervuilt je geest met negativiteit en onwaarheden. En door verbale hygiëne toe te passen, houd je je geest schoon. Want als je jezelf went aan geweldloosheid in je woorden, zullen ook je gedachten minder negatief en schadelijk worden. Daar ga je je beter van voelen.

Probeer het maar eens.

Gilleske Kreijns – yogadocent bij Yogaya Yogaschool