Misschien heb je het wel eens geprobeerd te mediteren op een stressmoment: nergens aan denken, weg met die stressvolle gedachten. Maar zodra je dat probeert, lijken er alleen maar nóg meer gedachten op te komen. ‘Ik mag nu NIKS denken.’ ‘Waarom is mijn baas toch zo’n zeikerd?’ , ‘Hmmmm, die deadline komt gevaarlijk dichtbij nu.’, ‘Heb ik het gas wel uit gedraaid?’, ‘Waarom lukt dit niet?’, ‘Zelfs even stilzitten is blijkbaar al te veel gevraagd, ik kan ook niets!’ ‘Waarom krijg ik mijn hoofd niet leeg?’ En hup, nog meer stress, bovenop de stress die je al had.

Gelukkig is het zo dat je je hoofd helemaal niet leeg hoeft te maken. Mediteren gaat vooral over bewustzijn, en over bewust zíjn. Meditatie is het trainen van de aandacht. Want hoewel je denkgeest (dat wat er in je hoofd gebeurt) vaak warrig en ongrijpbaar is, kun je je aandacht oefenen zodat je daar veel minder last van hebt. En dat trainen mag je best letterlijk nemen: zoals je spiergroepen kunt trainen door bepaalde oefeningen te doen, zo versterk je je aandachtsspier met regelmatig mediteren. Je kunt het zien als mentale conditietraining.

Om je een beeld te geven van wat meditatie inhoudt, is het handig om eerst een paar misverstanden over meditatie uit de wereld te helpen. Meditatie is NIET:

  • Met een gelukzalig gezicht op een bergtop zitten;
  • Je helemaal afsluiten van je omgeving;
  • Het nirwana bereiken;
  • Een exotische god aanbidden;
  • In een staat van gelukzaligheid op je kussentje zitten;
  • Je hoofd leegmaken.

Doe eerst de volgende oefening voordat je verder leest:

Recht je rug.

Sluit je ogen.

Blijf een minuutje stil zitten.

Voel hoe je adem vanzelf komt en gaat.

Wees je bewust van je lichaam.

Open je ogen.

Hoe voel je je nu?

Wanneer is een goed moment?

Wil je graag beginnen met mediteren, dan is het belangrijk om er ruimte voor te maken, zowel in je agenda als in je huis. En het maakt niet zo veel uit wanneer je je moment inplant. Belangrijk is wel dat je vaste momenten kiest. Je zult merken dat je geest eraan gewend raakt en dat je op vaste momenten vanzelf al meer in de ‘mediteerstand’ komt. Wat ook heel belangrijk is: regelmaat. Mediteer liever elke dag vijf minuten dan twee keer per week een half uur. Je went er sneller aan, en het is makkelijker vol te houden. Want geloof me, in het begin kan vijf minuten stil zitten aanvoelen als een eeuwigheid.

Net als bij yoga is het aan te raden om een plek in je huis te creëren speciaal voor je meditatie. Een plek waar je niet gestoord wordt en waar je je prettig voelt. Zorg voor een goed kussen. En houd ook een deken of een warm vest bij de hand. Je koelt makkelijk af als je mediteert. Zorg ook voor een timer of een wekker (je telefoon is heel geschikt, mits op vliegtuigstand), zodat je een seintje krijgt wanneer de meditatietijd om is. Dat is ontspannener omdat je niet op de tijd hoeft te letten. Het enige wat je hoeft te ‘doen’ is de drang om op te staan te weerstaan. Blijf rustig zitten tot je timer je het sein geeft.

En houd een opschrijfboekje bij de hand. Soms komen tijdens een mediatie ideeën of inzichten op die je makkelijk weer vergeet. Het is handig als je ze na de meditatie meteen even kunt noteren.

Het fijne van meditatie is natuurlijk dat het niet gebonden is aan een vaste plek. Naast je vaste meditatiemoment thuis doen zich op een dag altijd wel een paar prima momenten voor om even naar binnen te keren. Bijvoorbeeld als je in de file staat, wanneer je achter je bureau zit, of wanneer je in de rij staat voor de kassa. Grijp die momenten aan. Je kunt je aandacht trainen als een spier. Dus hoe meer je mediteert, hoe beter je mentale conditie, en hoe makkelijker het wordt.

Gilleske Kreijns