Yoga voor het bekken: helen en in balans komen

Het gebied van het bekken is een fundamentele en essentiële plek in je lichaam; niet alleen voor belangrijke primaire lichaamsfuncties, maar ook voor hoe we ons voelen. Wanneer je je billen op de grond of een stoel kan voelen, dan voel je je vaak steviger, rustiger en meer aanwezig. Daarnaast is het bekken het gebied waar levensenergie makkelijker te voelen is en daarmee ook de vitaliteit in jezelf.

Spanning opslaan

Ook is het bekken een plek waar het lichaam vaak spanning opslaat. Spanning die zich soms vertaalt naar pijn of gevoeligheid en soms juist leidt tot minder gevoeligheid of gevoelloosheid. Door met aandacht in dit gebied aanwezig te zijn, kun je gaan voelen hoe het met jouw bekken is. En ook met de rest van je lichaam en jezelf.

Een les in voelen

Deze les gaat niet over het doen van (fysio)oefeningen of het snel oplossen van problemen, maar is vooral gericht op voelen en leren voelen. Hoe meer je jouw lichaam kan voelen, des te makkelijker je kan waarnemen wat je lichaam nodig heeft. Door steeds meer in verbinding en afgestemd te zijn, kan je lichaam helen en meer in balans komen.

Klank, meditatie en visualisatie

Tijdens de les werken we met zachte houdingen, aanrakingen, ademoefeningen en ook vrije bewegingen. Meestal is het tempo zacht en rustig, dit helpt je om op ieder moment te blijven voelen welke beweging kloppend is voor jou en voor jouw lichaam. Soms is er juist iets meer kracht en vuur zodat je ook dit kan ervaren in jezelf. Ter ondersteuning zal er wisselend gebruik worden gemaakt van klank (muziek), meditatie en visualisaties.

Je kan de les zien als een onderzoek waarbij je op speelse wijze je bekken, je lichaam en jezelf ontdekt. Waardoor je weet wat jou helpt naar meer ontspanning én meer levendigheid.

 Wat is er allemaal te voelen?

Heb jij last van je onderrug, bekkenbodem of een ander deel van je bekken? Dan is deze les speciaal voor jou. Maar ook zonder bekkenklachten ben je welkom als je nieuwsgierig bent naar wat er allemaal te voelen is in het bekken.

De eerste bekkenles van Jitske is op vrijdag 19 mei om 10.30 uur. En daarna elke twee weken.

Schrijf je nu in…