Yogastijlen

Yogaya heeft een overzichtelijk lesaanbod. Er is elke dag les, ’s ochtends en ’s avonds. Wat ons anders maakt dan andere yogascholen, is dat je (als je dat wilt) een intakegesprek krijgt met een van de docenten. Samen zoeken we uit welke yogasoort op dit moment het beste bij jou past. Alle lessen bij Yogaya zijn voor geschikt voor alle niveaus, van beginners tot gevorderden. Je kunt op elk moment beginnen en je hebt geen yoga-ervaring nodig. Heb je een beperking of een blessure? Laat het dan vooraf weten aan de docent.

Rustige Yoga

Heb je behoefte aan ontspanning en stilte zonder afgeleid te worden door ingewikkelde houdingen of fysiek zware oefeningen? Wij bieden verschillende soorten rustige yoga waarbij alles draait om de aandacht naar binnen keren. Je kunt deze rustige lessen ook heel goed afwisselen met de Dynamische Hatha Yogalessen die we aanbieden.

Hatha Yoga is de klassieke vorm van yoga, waarvan vrijwel alle andere stromingen in het Westen afstammen. Tijdens een Hatha Yogales kom je weer in contact met je lichaam. De docent leidt je door verschillende houdingen en series en nodigt je uit om naar binnen te keren: uit je hoofd en in je lijf. 75 Minuten lang bewegen en ontspannen zonder willen, moeten of forceren. Je leert je lichaam – en vooral jezelf – beter kennen. Tijdens de les leer je te vertragen om los te komen van de drukte in je leven en in je hoofd, zodat je kunt voelen wat er op dit moment gebeurt. Na de les voel je je ontspannen en dichter bij jezelf.

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. De houdingen die je aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten, om de energiebanen in het lichaam te activeren.

Chakra’s zijn energiecentra in ons lichaam waarmee veel wordt gewerkt tijdens yogalessen. De zeven hoofdchakra’s liggen langs de ruggengraat en zijn ieder gekoppeld aan een eigen kleur, lichaamsgebied en kwaliteiten en eigenschappen. Chakra’s kunnen blokkeren, waardoor de energie niet meer vrij kan stromen, of ze kunnen juist te ver open staan. In een Chakra Yogales kan de docent een van de chakra’s centraal stellen, maar het kan ook zijn dat je oefeningen doet om meerdere chakra’s te activeren. Zo wordt de levensenergie die door jou heen stroomt weer in balans gebracht en voel je je ontspannen en vitaal.

Tijdens restorative yoga verblijf je langer in een pose, variërend van 15 tot 30 minuten. Deze zachte, meditatieve vorm van yoga zorgt ervoor dat het lichaam herstelt en nieuwe energie opdoet. Bolsters, dekens en blokken ondersteunen het lichaam zodat het volledig kan ontspannen. Hierdoor ontstaat ruimte om met de aandacht naar binnen te keren. Spanning die soms diep in het lichaam ligt kan worden losgelaten. Tijdens een restorative yogales onderzoek en ervaar je hoe je kan verblijven in stilte, in het niets hoeven en doen.

Actieve Yoga

Ben jij zo iemand die wat meer fysieke inspanning nodig heeft om te kunnen ontspannen? Dan is Dynamische Hatha Yoga iets voor jou. Het krachtige karakter van de les kan zitten in het langer aanhouden van bepaalde houdingen, het leren van fysiek zwaardere houdingen of het herhalen van bepaalde series. Net als bij de Rustige Yoga is er veel aandacht voor adem en bewustzijn.

Net als bij de Rustige Hatha Yogalessen ligt de nadruk hier op het loskomen van de drukte in je leven en in je hoofd, maar tijdens deze lessen komen we daar op een andere manier: door meer uitdagende, krachtige series en houdingen te doen. Soms zit de kracht meer in het langer in de houding blijven, soms juist in het continu doorbewegen. Ook bij de dynamische lessen draait het uiteindelijk om de balans tussen lichaam en geest. De docent zal je altijd aanmoedigen om zelf je grenzen goed in de gaten te houden.

Privéles

Heb je een blessure of een beperking? Ben je herstellende van een depressie of een burn-out? Voel je je niet op je gemak in een groepsles? Of wil je graag sneller een persoonlijke practice ontwikkelen? Dan kun je bij ons ook privélessen volgen. Na een uitgebreid intakegesprek maakt een van onze ervaren docenten een programma dat jou op het lijf geschreven is. Die practice kun je na een paar privésessies ook thuis beoefenen. Neem contact met ons op als je meer wilt weten.