Burn-out: hoe kan yoga helpen?
Burn-out komt steeds vaker voor. Volgens het CBS heeft een op de zeven Nederlandse werknemers burn-outklachten (2015). Je zou het een epidemie kunnen noemen. Dat merken we ook in onze yogapraktijk. Maar wat is nu eigenlijk een burn-out? En hoe kan yoga helpen?
Burn-out is de naam van een aandoening waarbij de patiënt fysiek, emotioneel en mentaal uitgeput is. Het komt vaak voor bij mensen die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Of mensen een hoge mate van bewijsdrang: ze willen het perfect doen. Er zijn veel symptomen waaraan je een burn-out kunt herkennen. Ik noem een aantal van de meest voorkomende:
Psychische burn-outsymptomen
- Concentratieverlies
- Angst- en paniekklachten
- Geheugenproblemen
- Gevoel van machteloosheid
- Neerslachtig
- Nergens zin in hebben
- Gevoelens van onzekerheid
- Neiging tot verslaving
Lichamelijke burn-outsymptomen
- Slapeloosheid
- Gevoel van uitputting
- Nek- en schouderpijn
- Spanning in de buikstreek
- Hoge ademhaling
- Snel moe of grieperig
- Darmproblemen
- Hartkloppingen
De combinatie van symptomen verschilt van persoon tot persoon, maar bijna altijd staan lichaam en geest continu in de vijfde versnelling. En burn-out wordt meestal pas opgemerkt in een vergevorderd stadium. Lichaam en geest geven signalen af dat het ‘op’ is. Dat kan zijn in de vorm van een totaal gebrek aan energie, hartkloppingen krijgen bij de gedachte aan werk of extreme slapeloosheid en piekeren.
Hoe helpt yoga?
Verschillende aspecten van yoga sluiten perfect aan bij het herstellen van een burn-out, en het voorkomen van een volgende.
Lichaamsbewustzijn
Burn-out-patiënten hebben de neiging om de signalen van hun lichaam te negeren. Of zelfs helemaal niet te voelen omdat ze in hun hoofd zitten. Het lichaam wordt niet meer gevoeld omdat de patiënt compleet in beslag wordt genomen door wat er zich afspeelt in zijn hoofd. Bij yoga leer je je lijf weer te voelen: de plekken van spanning, de plekken van ontspanning. Helpt om beter naar je lichaam te luisteren en signalen van stress eerder op te merken. Je grenzen leren kennen.
Adembewustzijn
Yogabeoefening draait om de adem. De adem bij burn-outpatiënten is vaak oppervlakkig, hoog. Dat heeft te maken met de stress-stand waarin lichaam en geest verkeren tijdens een burn-out. Het wordt ook wel de vecht-of-vluchtreactie genoemd. In bepaalde extreme situaties een heel nuttige reactie, bijvoorbeeld als een sabeltandtijger op het punt staat je te bespringen. Maar niet als je achter de pc zit. Yoga helpt je om je bewust te worden van de adem. Zo voel je sneller wanneer je overspannen bent en kun je op tijd bijsturen. Ook weer een vorm van je grenzen leren kennen en respecteren.
Bewust ontspannen
Bij yoga leer je bewust ontspannen. Lichamelijk, maar ook geestelijk. Dat is iets wat mensen die een burn-out hebben, niet (meer kunnen). Met de hulp van een goede docent wordt het veel makkelijker. En het is iets dat makkelijker wordt naarmate je vaker oefent. Diepe ontspanning heelt de schade die is ontstaan op geestelijk en fysiek niveau. Het verbetert de kwaliteit van de slaap. Het zorgt ervoor dat het lichaam uit de stress-stand gaat. Je leert als het ware om jouw uit-knop te vinden.
Zelfkennis door aandacht
Als je de aandacht richt op wat er gebeurt in je hoofd, bijvoorbeeld tijdens een meditatie of een ontspanning, leer je langzaam maar zeker je patronen kennen. Het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je gewoon wat harder moet werken als je het al druk hebt. Het zorgen maken over deadlines of resultaten. Of een paar glaasjes wijn nemen om dat onrustige gevoel te verdoven als je thuiskomt na een dag hard werken. Die zelfkennis geeft je de kans om je patronen te veranderen en zo een burn-out te voorkomen.
Yoga kan dus veel betekenen voor mensen die herstellende zijn van een burn-out. Zeker in combinatie met een goede coach of psycholoog. Zowel privéles als groepsles werken heel goed. Mocht je bij Yogaya willen langskomen: stuur vooraf even een mailtje, of vertel de docent even kort wat je klachten zijn.
Gilleske Kreijns, yogadocent bij Yogaya
Bronnen:
Cbs.nl
Mayoclinic.org
Wikipedia.org
Psychologytoday.com
Jongburnout.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!