Boek review – De inspirerende Radiance Sutras


Sommige boeken spreken rechtstreeks tot je hart.
Andere boeken helpen je via de weg van kennis tot een dieper inzicht.
En de mooiste boeken bieden het allebei.

Een van mijn lievelingsboeken: The Radiance Sutras, is z’n boek. Het boek is een vertaling van het oude geschrift de Vijnana Bhairava Tantra. 

Sanskriet

Oorspronkelijke yoga geschriften zijn vaak in het Sanskriet geschreven. Een taal die zich niet zo makkelijk laat vertalen. Ieder woord heeft vele betekenissen. Wanneer een vertaler slechts één betekenis kiest, heeft dat veel invloed op hoe het geschrift wordt uitgelegd.

Ik heb daarom een voorkeur voor vertalingen waarin de andere betekenissen ook worden gegeven. Dat geeft een soort woord-wolk. Daarin kan ik de nuances en sfeer tussen de woorden door proeven en zo de mogelijke oorspronkelijke betekenis beter begrijpen.

Vanuit je hart begrijpen

Een andere manier om de betekenis van tekst te begrijpen, is wanneer een tekst rechtstreeks tot je hart spreekt. Dan is alle rationele kennis overbodig en begrijp je het op een andere laag. Voor mij hebben beide manieren van begrip veel waarde. 

Heel soms heb ik het geluk dat beiden vormen in één boek te vinden zijn! De Radiance Sutras is zo’n pareltje.

Poëzie en meditatie oefeningen ineen

Het boek als geheel is een beschrijving van 112 beoefeningen die leiden naar de essentie van jezelf. Verschillende ingangen die via de weg van het ervaren bij een en het zelfde uitkomen. Het eerste deel van het boek bestaat uit dialoog tussen de twee ‘geliefden’ over de essentie van leven. Daarna vervolgt de dialoog zich in de sutra’s, die zo subtiel en poëtisch vertaald zijn, dat je ook met weinig yogakennis precies kan voelen waar het over gaat.

De sutra’s zijn prachtig om zo te lezen en ze zijn tegelijkertijd meditatie oefeningen. Iedere oefening beschrijft een manier waarop je de essentie kan ervaren in jezelf. Het tweede deel van het boek geeft de verdieping in zowel de laag van kennis en betekenis, maar het biedt ook aanvullende aanwijzingen hoe de sutra’s als meditatie oefening beoefend kunnen worden. 

Inspirerend

Dit boek is een van mijn meest gelezen boeken. Ik lees er vaak meerdere keren per week in. Ik sla het bijvoorbeeld open op een willekeurige bladzijde en geniet van de schoonheid van de woorden. Of ik volg de aanwijzingen van een sutra en volg die weg naar binnen in mezelf. Een favoriet moment is wanneer ik een sutra voorlees aan mijn geliefde. 

De sutra’s inspireren me iedere keer opnieuw, misschien jou ook?

The Radiance Sutras  – Lorin Roche
EAN 9781604076592