Een meerderheid zegt door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen. Voor de meesten is het leven door de crisis minder leuk geworden, vooral door gebrek aan contact, spontaniteit en zekerheid.
Dat blijkt uit een onderzoek dat is gehouden van 3 tot en met 8 september 2020. Aan het onderzoek deden 25.582 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.
Onzekerheid, werkdruk en extra zorg
Onzekerheid over een huis of baan, extra werkdruk en de zorg voor jonge kinderen zijn veelgenoemde problemen. Maar ook relatief weinig contact en het gebrek aan variatie daarin, de sleur en moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen ervoor dat zij mentaal in de knoop komen.
Maakbaarheid is een illusie
Ik vind het schrikbarend dat zo veel mensen psychische klachten hebben gekregen, maar het verbaast me niet. De crisis heeft voor veel onzekerheid en angst gezorgd in onze maatschappij, waar maakbaarheid tot vlak voor de crisis nog bijna een realiteit leek.
Wanneer je vaak onzekerheid of angst ervaart, wordt je centrale zenuwstelsel continu getriggerd: er dreigt gevaar! Op zich een gezonde reactie, ware het niet dat het ‘gevaar’ niet tastbaar is. En er is ook niet aan te ontsnappen. Doordat deze reactie in stand blijft, wordt het zenuwstelsel overprikkeld: je bent in een constante staat van paraatheid. dat zorgt voor overmatige stress, burn-out, vermoeidheid, en het kan zelfs depressies in de hand werken.
Kalmeer je zenuwstelsel met yoga en meditatie
Gelukkig helpt yoga. En wel op een heel praktische manier: bepaalde yogahoudingen, met name vooroverbuigingen, brengen het zenuwstelsel tot rust. Het resultaat? Minder angst en gejaagdheid, meer innerlijke rust en beter slapen.
Ook mediteren heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. En het mooie is dat je er niet eens een yogamat voor nodig hebt. Je kunt gewoon op een stoel zitten, of op de bank. Probeer eens deze korte meditatie om tot rust te komen.