Adem jezelf in balans

Dit weekend las ik het boek Breath, van de Amerikaanse schrijver James Nestor. Ik kon het nauwelijks wegleggen. Goed geschreven en zo interessant! Aan de ene kant een feest der herkenning vanwege de yogakennis die ik al had, aan de andere kant heel veel nieuws geleerd. (Yogi’s: lees dit boek!)

Bijvoorbeeld: wist je dat je met neusadem 20% meer zuurstof binnenkrijgt dan wanneer je door je mond ademt? En dat onze monden gaande de evolutie steeds kleiner zijn geworden, zodat we tegenwoordig bijna allemaal aan de beugel moeten?

Het gaspedaal en de rem in je neus

Binnen de yogatraditie speelt de adem een grote rol. Er bestaan veel ademoefeningen, die pranayama worden genoemd. Want de oude yogi’s wisten duizenden jaren geleden al dat de adem een grote invloed heeft op je mentale en fysieke gezondheid. Iets wat binnen de westerse medische wereld pas mondjesmaat aan het doordringen is.

Nadi shodhana is er een bekende pranayama: de wisselende ademhaling, waarbij je je afwisselt tussen linker- en rechterneusgat. ‘Nadi’ is Sanskriet voor kanaal en ‘shodhana’ betekent purificatie.

Met deze ademoefening kun je je gesteldheid veranderen. Het rechterneusgat werkt als een soort gaspedaal, wanneer je voornamelijk door dit kanaal ademt, gaat je hart sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je krijgt het warmer en er komt meer cortisol (stresshormoon) in je bloed. Het activeert je sympatische zenuwstelsel: de vecht/vluchtreactie.

Ademen door het linkerneusgat heeft het tegengestelde effect. Het stimuleert de rust/relaxreactie omdat het je parasympatische systeem activeert. Het brengt je hartslag omlaag, koelt het lichaam af en brengt ontspanning.

Door de nadi shodhana een paar minuten te doen, breng je je systeem in balans en kom je tot rust terwijl je toch alert blijft. Het is een perfecte voorbereiding op een yogales of een meditatiesessie. Hier zie je een filmpje (8 minuten) waarin ik je laat zien hoe je het doet.

Veel plezier!