dit is een symbool voor het eerste chakra

Ervaar veiligheid met het eerste chakra

Ervaar veiligheid door aanwezig te zijn: het eerste chakra

Aanwezig zijn: het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor heel veel mensen is het dat niet. We hebben van ons hoofd ons huis gemaakt, en ons lichaam hangt er maar een beetje bij. Misschien denk je: maar ik bén er toch gewoon? Maar vraag jezelf eens af: ben ik er ook écht? Ben ik me bewust van mijn lichaam?

Heel vaak is dat niet het geval. Maar waarom eigenlijk? Dat is omdat we geplaagd worden door angst. De angstige gevoelens zorgen ervoor dat je als het ware blokkeert en geen veiligheid kunt ervaren in het fysieke lichaam, in jezelf. Dan ga je de veiligheid buiten jezelf zoeken: je vlucht in schijnzekerheden.

De vlucht naar buiten

En waar denken we die veiligheid dan te vinden? Vaak zoeken we die in een relatie, in een huis of een baan, of in het kopen van spullen. Maar wat je ook koopt, hoe hard je ook werkt, met welke partner je ook bent: de angst blijft. Bij sommige mensen is de angst aanwezig op een laag pitje, als een soort grondtoon. Maar de angst kan er bij anderen keihard uit knallen: dan heb je een angst- of paniekaanval. (Ik spreek uit ervaring.)

Juist doordat je in je hoofd bent gaan leven en het contact met je lichaam bent kwijtgeraakt, wordt de angst nog groter. Dat kan leiden tot allerlei fysieke en mentale klachten: van slapeloosheid en een algemeen gevoel van onrust tot angststoornissen en depressie. maar ook spanningsklachten in het onderlichaam en de rug.

Herken je hierin iets van jezelf? Er is gelukkig heel veel aan te doen.

Keer naar binnen

Werken met het eerste chakra (Sanskriet: Muladhara chakra, of wortelchakra) kan je helpen weer te gaan wonen in je lichaam en te voelen dat je echte veiligheid alleen maar kunt ervaren in de diepte van jezelf. Om jezelf te helen, is het belangrijk om je lichaamsbewustzijn te (her)ontwikkelen. Juist door helemaal aanwezig te zijn in de beleving van je lichaam kun je weer zekerheid en veiligheid ervaren. Oefenen met het eerste chakra is sterk aardend, het geeft je het gevoel stevig met beide benen op de grond te staan.

Hoe dan?

Misschien vraag je je af hoe je dat kunt oefenen? Chakra yoga is een hele mooie methode. De combinatie van asana’s (yogahoudingen), ademwerk en meditatie helpen je je lichaamsbewustzijn te hervinden. Ze brengen je van je hoofd naar je hart: je kijkt niet meer naar een mentaal plaatje van je lichaam, maar je komt in de ervaring van het lichaam zoals het op dat moment is. Dat is echt aanwezig zijn.

Kom het ervaren

Wil je dit ook ervaren? Volg dan een chakra yoga-les bij Yogaya. Jitske geeft iedere woensdag om 19 uur een chakra yoga-les en Gilleske geeft op dinsdag 6 april een yin yoga-les die helemaal in het teken staat van het eerste chakra.

NB: ga bij fysieke en/of mentale klachten altijd naar je huisarts, yoga kan ondersteunen bij je herstel en ontwikkeling.

Chakra’s zijn energiecentra in het lichaam. De zeven belangrijkste chakra’s liggen langs de ruggengraat (aan de binnenkant). Chakra yoga kan op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied doorwerken.