Muladhara chakra: veiligheid ervaren in jezelf

De Sanskrietnaam voor het eerste chakra is Muladhara, dat betekent ‘wortel’ of ‘fundament’. Het wortelchakra ligt helemaal onderaan de ruggengraat, ter hoogte van het stuitje. Via het eerste chakra ben je geworteld in de aarde: geaard. De energie van dit chakra is de fysieke energie, letterlijk de basis van je bestaan. Het is ook de basis voor alle hogere chakra’s.

Geaard zijn is belangrijk in onze jachtige wereld. We zitten in ons hoofd, we zijn vooral bezig met onze gedachten. We voelen niet dat we een lichaam hebben en al helemaal niet dat we met onze voeten op de grond staan. Zo verliezen we het contact met de aarde en daarmee onze stevigheid en stabiliteit: fysiek, mentaal en emotioneel.

En wanneer we onze stevigheid verliezen, ontstaat er angst. Door die angst durf je niet meer volledig aanwezig te zijn. Je gaat veiligheid zoeken buiten jezelf. Bijvoorbeeld in relaties met anderen. In seks, drugs of alcohol. In je werk of in het kopen van spullen waarvan je denkt dat ze je gelukkig maken. Maar diep vanbinnen blijf je een leegte voelen. En die leegte kan alleen worden gevuld door jezelf. Door aanwezig te zijn in je lichaam.

Door te oefenen met het eerste chakra leer je (weer) te voelen dat je er bent. Dat je aanwezig bent en dat je wordt gedragen door de immense kracht van de aarde. Maar hoe doe je dat dan? Dat kun je doen door fysieke houdingen (asana’s). Hieronder beschrijf ik een voorbeeld van een houding die het eerste chakra stimuleert.

Tadasana: de berghouding

Je staat met je voeten op heupbreedte. Eerst word je je bewust van het contact van je voeten met de grond. Sta je stevig of wiebelig? Sta je meer op één voet dan op de andere? Meer op de bal van je voet of juist op de hiel? Wiebel wat op en neer van links naar rechts, van voor naar achter. En kom dan stil te staan in het midden tussen links en rechts, voor en achter.

Je voelt de stevigheid van de voeten op de grond. En je voelt dat de kruin is opgericht naar boven. Merk op dat de uitademing je voeten nog iets steviger neerplant in de aarde, alsof je ietsjes wegzakt. En dat de kruin iets omhoog wordt getrokken, iedere keer als er een inademing komt.

 Sta stevig, onbeweeglijk als een berg en ervaar de aardende kracht van de uitademing. Wees helemaal aanwezig. Voel je gedragen, gekoesterd door de aarde.

Tijdens onze intensieve retraite op Ibiza ervaar je de diepgaande invloed van alle zeven chakra’s. Je leest er hier meer over.