Restorative yoga: een oase in onze yang-wereld

Misschien roept bovenstaande titel meteen al vragen bij je op: wat is restorative yoga? En hoezo is onze wereld yang? Ik zal eerst de tweede vraag beantwoorden, en daarna de eerste.

Onze yang-maatschappij

Je kent waarschijnlijk wel de termen yin en yang, afkomstig uit de Chinese energieleer. Yin staat onder meer voor koelte, vrouwelijk, de maan, passiviteit, naar binnen keren. Yang staat juist voor warmte, mannelijk, de zon, activiteit, naar buiten gericht zijn.

En ons dagelijks leven wordt gedomineerd door yang: werkdruk, presteren, drukke agenda’s, veel prikkels. Vooral met de alle prikkels van onze tijd hebben we het moeilijk: telefoonprikkels, laptopprikkels, tv-prikkels, Spotify-prikkels, sociale prikkels, collega-prikkels, en ga zo maar door.

Al die input kun je op zich wel verwerken als er tegenover al die yang ook voldoende yin zou staan: dus naar binnen keren in plaats van naar buiten. Tijd nemen om de boel te verwerken. Maar dat ontbreekt helaas in het leven van de meeste mensen. We slaan de prikkels op als spanningen in ons lichaam en putten onszelf op die manier uit. We nemen geen tijd om te herstellen. Dat kan zich na verloop van tijd gaan uiten in de vorm van allerlei fysieke klachten, chronische vermoeidheid of een burn-out.

En zo komen we bij restorative yoga

Tijdens restorative yoga is er alle tijd om ons ‘yange’ leven even los te laten en de ingang naar binnen weer te vinden. Om naar binnen te keren en te herstellen.

Bij restorative yoga wordt het lichaam ondersteund door kussens en dekens, precies afgestemd op jouw lichaam. Door de zachte benadering en de fysieke ondersteuning in de houdingen kun je diep ontspannen en kun je nieuwe energie opdoen. Maar, zoals Lotte, onze restorative-docent zegt: ‘Niets hoeft: je hoeft zelfs niet te ontspannen.’

Nieuwsgierig geworden naar deze vorm van yoga? Op woensdagavond om 20.30 kun je bij Lotte Consten restorative yoga ervaren. En op vrijdag 15 juni geeft Lotte een workshop met als thema de zomer, waarbij je extra diep in jezelf kunt duiken.

Gilleske Kreijns is yogadocent, mede-eigenaar van Yogaya Yogaschool en tekstschrijver/redacteur bij bureau.txt.