Yoga zonder houdingen: wat is free flow yoga?

In het dagelijks leven is het makkelijk de verbinding met je lichaam te verliezen. En wanneer je minder in verbinding bent, is het lastig je lichaam echt te voelen zoals het op dat moment is. Vaak nemen we genoegen met een mentaal plaatje van ons lichaam. Het lichaam lijkt dan vooral het transportmiddel van ons hoofd, onze mind. Het doen van fysieke yogahoudingen, asana’s, kan helpen om weer in verbinding te komen met het lichaam. Bij de yogalessen van Yogaya zijn de uiterlijke houdingen altijd een middel en nooit het doel. In essentie gaat yoga over verbinding. Alle vormen van hatha yoga (alle yogavormen die werken fysieke houdingen) nodigen je uit om via het lichaam weer in verbinding te zijn met jezelf, via het lichaam.

 

Het doen van asana’s is één manier, maar er zijn ook andere manieren om via het lichaam dichter bij jezelf te zijn. Tijdens de Free Flow Yogalessen laten we de klassikaal gegeven asana’s los en word je uitgenodigd om iedere beweging af te stemmen op jouw lichaam. Wat voelt goed, wat niet? Welke beweging ontstaat er vanzelf in het lichaam en wanneer wordt de beweging vanuit de mind aangestuurd? Door niet meer te sturen en te controleren, maar juist de vrije stroom van je lichaam te volgen, ontstaat er een diepe ontspanning.

 

Het klinkt eenvoudiger dan het is. Het niet krijgen van een taak of opdracht kan onrust geven. Gedachten, aannames en verwachtingen kunnen de vrije stroom alsnog blokkeren. En ook het werkelijk voelen van je lichaam, blijkt minder gemakkelijk dan ons hoofd denkt. Daarom word je tijdens deze les niet aan je lot over gelaten. De docent begeleidt het proces zoals bij een gewone yogales. Je krijgt aanwijzingen en uitnodigingen die je helpen om de vrijheid in je lichaam en jezelf te vinden. De les begint, net als alle andere lessen, met stilzitten en afstemmen. Met behulp van kleine bewegingen word je op weg geholpen. Soms is er muziek, som niet. De lessen zijn verschillend van karakter en vorm, maar hebben allemaal gemeen dat ze je helpen om dichter bij je lichaam en jezelf te zijn.

 

Door oefening wordt het steeds makkelijker het lichaam te voelen. En via de weg van het voelen, kun je de wijsheid van het lichaam horen. Zo wordt de vrije beweging steeds vanzelfsprekender. Het is niet meer iets wat je doet, maar iets wat vanzelf ontstaat. Tegelijkertijd opent er een weg dieper naar binnen. Naar een plek waar je kunt voelen wat er in je leeft. Een plek waar dat wat er is, in vrijheid mag zijn. Waar jij in vrijheid kan zijn.

 

 

Wat is Free flow yogales?

 

Tijdens de Free Flow Yogalessen laten we de klassikale yogahoudingen (asana’s) los en word je uitgenodigd om iedere beweging af te stemmen op jouw lichaam. Wat voelt goed, wat niet? Welke beweging ontstaat vanzelf in het lichaam?

Door de vrije stroom van je lichaam te volgen, ontstaat er een diepe ontspanning.

De docent begeleidt het proces zoals bij een gewone yogales. Je intvangt aanwijzingen en uitnodigingen die je helpen om de vrijheid in je lichaam en jezelf te vinden. De les begint, net als alle andere lessen, met stilzitten en afstemmen. Met behulp van kleine bewegingen word je op weg geholpen. Soms is er muziek, soms niet. De lessen zijn verschillend van karakter en vorm, maar hebben allemaal gemeen dat ze je helpen om dichter bij lichaam en jezelf te zijn.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.