Zelfliefde door yoga

We leven in een mooie en intense wereld waar veel mogelijk is. De welvaart is hoog, de mogelijkheden lijken onbegrensd. Puur geluk, zou je misschien verwachten. En de realiteit is dat de meesten van ons dit vaak niet zo voelen. Ongemerkt ben je misschien gaan geloven dat ‘bijna alles kan’ betekent dat jíj alles zou moeten kunnen En als dat niet lukt, dan ben je niet oké. Het gevolg van deze overtuiging is dat je in een modus komt waarbij je hard je best gaat doen om álles te kunnen. Om dit proces te ondersteunen, ontwikkelt zich een deel in jezelf dat altijd kritisch is en voortdurend bezig is met hoe het (en dus jij) beter kan. Dit is én heel behulpzaam én ook voortdurend onrustig, en op een gegeven moment zelfs pijnlijk.

Misschien ben je iemand die hard werkt, zoveel mogelijk ballen zo goed mogelijk in de lucht probeert te houden en gewoon maar doorgaat. Of mogelijk zijn alle taken en verplichtingen zo overweldigend geworden dat je er juist helemaal door stilvalt, je geen puf hebt om aan iets te beginnen omdat het toch nooit goed genoeg is. Beide situaties zijn stressvol en ons systeem (zenuwstelsel) is letterlijk in een staat van stress.

Stress vermijden

Wanneer deze stress te veel wordt, is de behoefte groot om er even helemaal van weg te bewegen. Bijvoorbeeld door uit te checken of te verdwalen in je telefoon. En de rust en ontspanning waarnaar je eigenlijk zo verlangt, ervaar je dan nog steeds niet.

En dan bedenk je allemaal goede ideeën over hoe je beter zou kunnen ontspannen. De innerlijke criticus is niet meer beperkt tot betrokkenheid bij je activiteiten en taken, maar is nu ook actief bij je ontspanning. Hoe graag dit deel daarbij wil helpen, het is daar niet toe in staat. Werkelijk ontspannen gaat juist over het loslaten van het idee dat jij niet oké bent en het loslaten van de overtuiging dat er iets anders zou moeten dan er nu is.

Hoe kun je dan nog wel rust en ontspanning vinden?

Yoga brengt rust

Yoga bij Yogaya kan een antwoord zijn op deze vraag. Ruim een uur lang is er een bedding van rust. En terwijl je lichaam zacht in beweging is (stressreducerend voor je lichaam), word jij begeleid in het ontdekken van de rust in jezelf.

Het beoefenen van zelfliefde kan bijzonder behulpzaam zijn in het vinden van rust en ontspanning. Zelfliefde is een woord dat je steeds vaker hoort. Vaak wordt het in verband gebracht met lief voor jezelf zijn, iets leuks of lekkers aan jezelf geven. Ik zou een andere definitie van zelfliefde willen geven.

Zelfliefde is het kunnen rusten in jezelf, met alles wat er nu is. Het is een aangename ervaring waarbij je vriendelijkheid, zachtheid en mildheid voelt voor jezelf en alles wat er in jou verschijnt. Het is geen trucje dat je bedenkt, maar iets dat je ervaart en voelt. Ook als er tegelijkertijd gedachten langskomen die minder aardig zijn, kun je voelen dat jij nog steeds oké bent zoals je bent. Je smelt niet meer samen met de onaardige gedachte, maar je blijft gevestigd in jezelf, in jouw kalme midden.

Vier stappen om rust te vinden

Het vinden van rust in jezelf vraagt oefening. Je kunt dit alleen oefenen of met begeleiding. Kort gezegd zijn er vier stappen die je kan oefenen.

1 Erkennen

De eerst stap is het erkennen van dat wat er nu is. Dit vraagt een open houding en ook moed. Vaak censureer je ongemerkt een deel van je innerlijke wereld. Of ben je zo gewend aan iets, dat het je niet meer opvalt dat het er de hele tijd is.

2 Herkennen

De tweede stap is het herkennen van de neiging een oordeel te plakken op dat wat verschijnt. We denken vaak in termen als ‘positieve’ en ‘negatieve’ ervaringen. Maar in eerste instantie is het gewoon een ervaring. Het oordeel komt altijd later. Probeer de ervaring zoveel mogelijk te laten voor wat het is. En als er wel oordelen verschijnen, zie dat dit onderdeel is van dat wat er nu is.

Wanneer je merkt dat het te spannend is om hier alleen naar te kijken, dan kun je natuurlijk altijd hulp vragen. Ik werk sinds enige tijd met de IFS-methode. En ik ben onder de indruk hoe IFS (Internal Family Systems) kan helpen de minder zichtbare delen te voelen en te zien. Dit zijn delen die ongemerkt veel invloed hebben op wat je doet en hoe je je voelt. Er zijn diverse IFS-therapeuten werkzaam in heel Nederland.

3 Ontdekken

De derde stap is het ontdekken van de laag van stilte/rust/compassie/liefde in jezelf. Deze laag zou je Zelf kunnen noemen. Het is wat er onveranderd altijd is, terwijl alle andere ervaringen voortdurend veranderen en komen en gaan. Het terugzakken in dit Zelf gaat gepaard met een ervaring van diepe vrede en innerlijke liefde. Dit is waar meditatie de weg naar wijst en waar het pad van yoga over gaat.

Begeleiding in de vorm van yogales of meditatie kan heel behulpzaam zijn om dit te oefenen. Wanneer je je meer zou willen verdiepen zou je ook de yogadocentenopleiding van Yogaya kunnen bekijken.

4 Integratie

De vierde stap is de integratie van de eerste drie stappen. Je bent gevestigd in je liefdevolle zelf jezelf terwijl de ervaringen komen en gaan.

Deze stappen klinken misschien eenvoudig, maar dat zijn ze voor de meeste mensen niet. Het gaat er niet alleen om dat je deze stappen begrijpt, maar ook dat je ze ervaart en dat ze geïntegreerd raken in je leven.

Duik diep in zelfliefde

In de Dive Deeper yogales van 10 maart gaan we heel specifiek in op het onderwerp van Zelfliefde. Twee uur lang is er alle ruimte voor de ervaring van jezelf. Met behulp van meditatie, visualisatie en zachte yogahoudingen oefen je om met een vriendelijke en zachte innerlijke houding te zijn bij wat er nu is. En hoe je je op een prettige manier kan verhouden tot de delen in jezelf die graag anders of beter willen. Een aantal van de oefeningen is ook heel geschikt om alleen thuis te doen.

Meld je hier aan en kom ervaren dat je helemaal oké bent zoals bent. En vind rust en ontspanning hier in jezelf.