Not the shape of your body, the shape of your life

tumblr_n5zp7gtxef1rg58bpo1_500

 

Als je social media en populaire (yoga)tijdschriften moet geloven, dan is yoga iets wat je doet in speciale, hippe (en dure) yogakleding. Het is iets wat vooral blanke, slanke, flexibele jonge vrouwen doen. Het bestaat uit ingewikkelde houdingen die een hoop oefening vergen, en waar je mooie billen en een strakke core van krijgt. Yoga maakt dat je er goed uit gaat zien.

Voel jij je ook weleens een beetje ongemakkelijk tijdens de yogales omdat je

 

a: niet de juiste legging blijkt te hebben?

b: niet de juiste leeftijd blijkt te hebben?

c: niet de juiste billen/buik/benen blijkt te hebben?

 

Dan kan ik je geruststellen. Yoga is iets heel anders. Soms vergeet het yogawereldje – met al die Instagramyogi’s, dure hippe ecokleding en de nieuwste mandalatattoos – even waar yoga echt over gaat.

 

Waar gaat yoga dan echt over? Meer dan tweeduizend jaar geleden schreef de wijze Patanjali het op Yoga Sutra’s: tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste klassieke werken binnen de yogaliteratuur. Patanjali onderscheidt acht onderdelen van yoga, die samen ook wel het Achtvoudige Pad worden genoemd:

 

1 de yama’s: vijf leefregels over omgaan met je omgeving en je medemens, bijvoorbeeld de waarheid spreken (satya) en geweldloosheid (ahimsa).

 

2 de niyama’s: vijf regels voor de omgang met jezelf, zoals goed zorgen voor lichaam en geest (shaucha), soberheid en het betrachten van discipline (tapas).

 

3 asana: houdingen, de fysieke yoga, de bekendste vorm van yoga in het Westen, volgens Patanjali vooral bedoeld om goed te kunnen zitten in meditatie.

 

4 pranayama: ademoefeningen. Prana is het Sanskrietwoord voor levensenergie. De prana wordt gedragen door de adem. Vandaar dat de adem – en ademoefeningen zo’n grote rol spelen bij yoga (en meditatie).

 

5 pratyahara is het terugtrekken van de zintuigen zodat de eindeloze stroom van prikkels uit de buitenwereld je minder afleidt en je je meer kunt richten op wat er bij jou vanbinnen gebeurt.

 

6 dharana is het richten van de aandacht op een specifiek punt: ‘eenpuntige aandacht’, of concentratie. Bijvoorbeeld de adem, maar het kan net zo goed je grote teen zijn. Als het maar werkt voor jou.

 

7 dhyana is meditatie. In deze staat dwalen je gedachten niet meer af en ben je volledig gefocust.

 

8 samadhi ‘de eenpuntigheid van de geest’: een toestand waarin eenheid en heelheid worden ervaren. Hier komen de zeven voorgaande onderdelen van het Achtvoudige Pad samen.

 

Valt het je op dat Patanjali niets zegt over welk merk legging je moet dragen? Ik durf ook te betwijfelen of hij zich druk maakte over een strakke core. De nadruk ligt in de Yoga Sutra’s ook niet zozeer op de fysieke vorm van yoga, maar op een allesomvattende levenswijze: het geheel is groter dan de losse delen. Alle aspecten van die levenswijze zijn met elkaar verbonden en kunnen ook niet zonder elkaar.

 

Natuurlijk is het helemaal ok als je je vooral richt op de fysieke yogabeoefening. Voel vooral geen druk om alle onderdelen van het Achtvoudige Pad te móeten volgen. Asana beoefenen bij een goede docent, en met de juiste intentie, is een waardevol geschenk aan jezelf en een eerste stap op de weg naar binnen. Kijk gewoon wat – en waar – yoga je brengt. Er zijn altijd leraren die je meer kunnen vertellen over het Achtvoudige Pad, mocht je meer willen weten.

 

Dus lieve yogi’s, de volgende keer als je tijdens een yogales het idee krijgt dat je niet de juiste outfit hebt, of de juiste buik/billen/benen, weet dan dat het daar helemaal niet om gaat. Durf je eigen weg te gaan in de yoga. Natuurlijk is een mooie legging heel fijn en voelt het lekker om er goed uit te zien.

Maar weet dat er meer is. Veel meer.

 

 

Gilleske Kreijns

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.