Vijf tips om thuis yoga te BLIJVEN doen
Ken je dat? Je volgt een of twee keer per week een yogales, en je voelt hoe goed het voor je is. Je neemt je voor om thuis ook yoga te doen, maar op de een of andere manier komt dat maar niet van de grond. De wil is er wel, maar de discipline niet. Hoe doorbreek je dat? Hier vind je vijf tips om thuis yoga te doen en het een vast onderdeel te maken van je dag.
Kleine stapjes
Je begin je enthousiast ELKE DAG, maar als je dan na een paar dagen een keer overslaat, ben je teleurgesteld in jezelf. Dat geeft een negatief gevoel. Voorkom dit door het rustig op te bouwen. In Japan is er een methode die heet Kaizen: kleine stapjes, grote veranderingen. Dat werkt beter dan grote omslagen forceren.
Geen kritiek
Er bestaat geen perfecte yogabeoefening. Soms ben je stijf, moe, onrustig, afgeleid, geïrriteerd of ongeduldig. Dat hoort erbij. Het is een misverstand dat yoga alleen maar fijn en prettig moet voelen. Snoer de innerlijke criticus de mond en voel wat er gebeurt bij jou. Zo leer je jezelf steeds beter kennen. Open aandacht zonder kritiek helpt je, zelfkritiek helpt je van de wal in de sloot.
Doe wat je kunt
Bij Yogaya duren de lessen 75 minuten. Maar thuis kun je gerust een stuk kleiner beginnen. Als je het druk hebt, doe je gewoon een kwartiertje. En als je meer tijd hebt, breid je dat uit naar een half uur. Lijkt dat weinig? Probeer het maar eens en voel wat regelmatig een half uurtje yoga met je doet! Mijn leraar zei altijd: ‘Doe wat je kunt.’ En dat is elke dag weer anders.
Kies je moment
Om een routine te ontwikkelen is het handig om een vast moment te kiezen. Wat is voor jou makkelijker? ’s Ochtends of ’s avonds? Kies wat bij jou past en maak tijd vrij. Na tijdje merk je lichaam en geest zich erop instellen. Dan wordt de beoefening steeds moeitelozer.
Doe een vaste serie
Iedere dag dezelfde houdingen doen helpt je om routine te ontwikkelen. Je kunt inkorten en verlengen afhankelijk van de tijd die je hebt. Maar sla de volgende twee nooit over: beginnen met aarden door middel van een korte meditatie, en eindigen met savasana (liggende ontspanning). Zo geef je jouw practice altijd een duidelijk begin en einde.
Veel plezier!
Gilleske Kreijns
Yogadocent
Yogaya Yogaschool
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!