Waarom geen mannenyoga…?!

 

Ken je dat gevoel…?! Dat gevoel wat je bekruipt als je bent overgehaald om yoga te proberen (want ach, het is tegenwoordig toch niet zo suf meer) en je belandt in een groep vol vrouwen die zich in allerlei houdingen wurmen terwijl jij met je knieën tot de oren in de kleermakerszit helse pijnen uitstaat?

En terwijl je de pijn verbijt staat er een lief, maar lijzig typje voor de groep die je met zachte stem influistert “…dat alles er mag zijn en dat je gewoon mag ontspannen…”. Een behoorlijk uitdagend advies voor de meeste mannen, voor wie presteren net zo natuurlijk is als ademhalen

De kans is dus ook groot dat je als man tijdens de yogales in de war raakt en je oncomfortabel voelt. Je concentratie neemt af, je ogen gaan even open en voor je het weet ben je als man alweer meer bezig met de vrouwenlichamen die je omringen dan de yoga waar je voor jezelf voor was gekomen.


Verschillen in de uiterlijke vorm

Ik kom dan ook veel mannen tegen die na zo’n poging toch weer besluiten de sportschool in te duiken of voor een meditatiegroep te gaan, waar het aandeel mannen over het algemeen hoger is. Persoonlijk vind ik dat jammer, omdat yoga ook aan mannen net zoveel te bieden heeft. Mijn overtuiging is dat veel meer mannen aan yoga zouden doen als de vorm wat anders zou zijn.

Wat ik duidelijk wil maken is dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, die zich uiten in gedrag, communicatie, werk en dus ook in…yoga. Ik geloof dat onze essentie gelijk is, onze ziel, goddelijke vonk of hoe je het ook maar wilt noemen. Maar onze aardse expressie van deze ziel verschilt wel degelijk. Dat zien we terug in ons uiterlijk, onze persoonlijkheden en gedrag. Je zou dit de uiterlijke wereld kunnen noemen. Dit betekent dus dat mannen verschillen van vrouwen in hoe zij yoga ervaren en benaderen.

Vanuit de yogafilosofie, waarin ik ook ben opgeleid, zou deze hele blog een zinloze exercitie zijn. Yoga gaat tenslotte om ‘zijn’. Het is een pad naar binnen, naar je innerlijke wereld, waarbij man- of vrouw-zijn niet meer van belang is. Ik geloof dat dit waar is en toch ben ik ook van mening dat de eerste stapjes op het yogapad worden gemaakt in de uiterlijke wereld. En daar zijn die verschillen wel degelijk van belang.

Anders gezegd, we leven in een wereld waarbij onze aandacht voornamelijk in de uiterlijke wereld vertoeft. Op het moment dat ik een yogaschool inloop verschuift die aandacht niet in een keer naar de innerlijke wereld. Sterker nog, daar gaan jaren van oefening en ervaring overheen. In die zin heb je dus te maken met de uiterlijke wereld – en dus de verschillen tussen mannen en vrouwen – als je op dat yogamatje gaat zitten. Waarom dan niet de kwaliteiten van het mannelijke en het vrouwelijke erkennen en benutten, zodat het pad naar binnen gemakkelijker wordt belopen?!

 

‘Mannelijke kwaliteiten’ in yoga

Waarom dus geen mannenyoga?! De essentie is hetzelfde, maar de vorm is anders. Dit betekent niet dat mannenyoga vooral gaat om presteren, zoals bij sommige ‘broyoga’ die je tegenkomt. Het gaat erom de mannelijke kwaliteiten aan te spreken en die in te zetten om naar binnen te keren. Alleen al het feit dat er alleen mannen in de groep zitten en dat een mannelijke yogadocent lesgeeft, maakt al een groot verschil in hoe je de yoga ervaart. Voor andere verschillen kun je denken aan andere houdingen, een andere duur waarin ze worden aangehouden en een andere snelheid waarmee de houdingen worden uitgevoerd.

Om werkelijk een goed beeld te krijgen van wat mannenyoga inhoudt is het van belang je te verdiepen in wat de mannelijke kwaliteiten zijn. Let wel, met mannelijke kwaliteiten bedoel ik niet het stereotype in onze maatschappij. Bij het maatschappelijk concept van mannen denk je aan: sterk, stoer, hard, presteren. Als er in de yoga over mannelijke kwaliteiten wordt gesproken, gaat het over subtielere kwaliteiten; kracht, gerichtheid, aanwezigheid, stilte, leegte, toewijding, dienend.

Ik heb deze blog geschreven om iets meer achtergrond te geven over het WAAROM van mannenyoga, maar kom vooral zelf ervaren wat mannenyoga je kan brengen, want yoga gaat bovenal over ervaren. Je bent van harte welkom bij de yogalessen die ik geef bij Yogaya, in Utrecht.

Chris Kleinschmidt – Yogadocent Yogaya

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.