Yoga is harder nodig dan ooit

De persconferentie van Rutte op dinsdagavond begint een nieuw ritueel te worden. De hele dag lekken er al stukjes van nieuwe maatregelen de media in. En iedereen vindt er alvast wat van. Ik zat ook met lichte spanning te kijken gisteravond. Want mocht onze yogaschool wel open blijven?

Ja, gelukkig wel, bleek al snel. Ik ben blij. En tegelijk voel ik mee met horeca-ondernemers die de tent weer moeten sluiten. Ik weet nu hoe het is om gedwongen je bedrijf te sluiten, en dat is echt rot.

Hoe komen we erdoor?

Maar goed, de nieuwe maatregelen dus. Thuiswerken blijft de norm. We kunnen voorlopig niet meer naar de kroeg of uit eten, en ook onze sociale contacten worden behoorlijk ingeperkt. Het wordt donkerder en kouder, dus we zijn ook minder buiten. Hoe gaan we de herfst doorkomen met alle restricties?

Op nu.nl geeft hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder een antwoord. Hij pleit ervoor om vooral te blijven bewegen. Want we zijn vooral meer gaan zitten. In de eerste lockdown zijn we van 5 naar 8 uur zitten per dag gegaan. Een enorme toename.

Yoga helpt

Ja, ik weet dat het lastig is om voldoende te blijven bewegen als je aan huis gekluisterd bent, maar er zijn tal van mogelijkheden. Wandelen, fietsen, dansen met je partner of je kind, of met jezelf. Zelfs een paar keer de trap op en af lopen draagt al bij.

En: yoga. Yoga brengt je in beweging. Maar yoga biedt meer dan alleen de fysieke voordelen. Dankzij aandachts- en ademoefeningen heeft het ook een rustgevend en helend effect op de geest.

En dat is zo hard nodig in deze crisis. Er zijn zo veel onzekerheden waardoor mensen boos, angstig of gespannen zijn. Zowel ons fysieke als mentale welzijn wordt hierdoor aangetast. De beoefening van yoga kan voor veel verlichting zorgen. Daarom is het zo fijn dat yogascholen wel open mogen blijven: yoga is harder nodig dan ooit.

En mocht je niet naar de yogaschool kunnen of willen komen, dan is er online yoga. Bijna alle yogascholen bieden online lessen aan. Doe er je voordeel mee!