Broga®
Altijd als ik een yogales bijwoon (of er een geef), valt het me weer op dat er zo weinig mannen meedoen. In een groep van twintig deelnemers zie je misschien een of twee mannen. Hoe kan dat?
Flexibiliteit
Doorgaans zijn mannen minder lenig dan vrouwen, met name in de onderrug, de heupen en het bekken. En omdat veel mensen denken dat je lenig moet zijn om aan yoga te doen – misverstand! – lopen veel mannen in een wijde boog om de yogaschool heen: ‘Yoga? Daar ben ik veel te stijf voor!’ Hm, is dat niet juist een reden om aan yoga te doen?
Zweverig
Nog een misverstand: yoga is zweverig – en dus meer iets voor vrouwen. Veel mannen hebben het angstbeeld dat ze in de wierooklucht mantra’s moeten gaan zingen met de yogajuf. Begrijpelijk dat ze dan toch liever kiezen voor een uurtje spinning in de sportschool of lekker hardlopen in de frisse lucht. Maar hoe weet je nu eigenlijk wat yoga inhoudt als je het nog nooit hebt geprobeerd?
Mannelijke kant
Het is wel zo dat veel vrouwelijke yogadocenten (maar ook mannelijke!) yoga benaderen op een vrouwelijke manier: de nadruk ligt op zachtheid, het moet vloeiend en sierlijk zijn. Dat geeft mannen het gevoel dat ze hun mannelijke kant moeten onderdrukken, terwijl menige yogales juist wel wat mannelijke energie kan gebruiken: het maakt niet uit of die door een man of een vrouw wordt gegeven. Iedereen heeft beide aspecten in zich.
Broga®
In de VS hebben ze het antwoord op dit ‘probleem’. Hier wordt mannenyoga in de markt gezet als een compleet nieuwe vorm van yoga: Broga®, een samentrekking van ‘bro’ (brother) en ‘yoga’. En ja, meteen maar geregistreerd als merk, het is tenslotte wel Amerika.
Voor Nederlandse begrippen misschien wat overdreven. Maar wel een prima idee: echt inspelen op de yogabehoeften van mannen. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren.
Mee eens?