Corona: meer fysieke klachten door thuiswerken (en een gratis yogales)

 

Fysiotherapeuten in Nederland zien een flinke toename van het aantal klachten bij thuiswerkers nu mensen vanwege de coronacrisis lange tijd vanuit huis werken, aldus Nu.nl. Onder meer het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) ziet een toename van het aantal mensen met thuiswerkklachten.

Ja, dat is natuurlijk niet zo vreemd.

Ten eerste brengt de gemiddelde werknemer veel meer uren achter de computer door. Bijeenkomsten die voorheen in een vergaderruimte op kantoor – of buiten de deur – plaatsvonden, worden nu allemaal online gedaan. Via Zoom, Teams of een ander online vergaderplatform.

Online koffiepraatje

Ook het praatje bij de koffieautomaat, en zelfs de vrijdagmiddagborrel gaan via de pc of de telefoon. Heel veel uren naar een schermpje turen. Dat is voor geen enkel lichaam fijn. Maar het wordt nog minder fijn als je daarbij een ongezonde houding aanneemt.

(Tekst loopt door onder de afbeelding.)

Ook aan het thuiswerken, maar dan op de mat

Werkplek: ongeschikt

En dat brengt ons bij de tweede onderdeel van het probleem. Al dat beeldschermwerk wordt veelal gedaan aan de keukentafel. Of op een andere plek in huis waar ruimte is, maar die niet per se geschikt is als werkplek. Geen bureau dat op de juiste hoogte af te stellen is. Geen comfortabele bureaustoel.

Een paar weken kan dat nog goed gaan, maar maandenlang zitten in een verkeerde werkhouding is gewoon vragen om fysieke klachten. Daarom is het in deze tijd extra belangrijk om te blijven bewegen: neem voldoende pauzes tussendoor, probeer je werkhouding te variëren, maak een wandelingetje of doe regelmatig wat rek- en strekoefeningen.

Online yoga helpt wél

Yoga kan ook helpen om de fysieke ongemakken te verzachten. Daarom maakte ik deze yin yogales speciaal voor mensen die veel thuis achter de computer zitten en last hebben van hun schouders, nek of rug. Oké, deze online les volg je ook via je laptop of tablet, maar je verandert regelmatig van houding. Je zult merken dat het een heel ontspannen manier is om de stijve, pijnlijke gebieden in je lijf weer los te maken en ruimte te geven.

Je vindt de gratis les op het Youtubekanaal van Yogaya Yogaschool.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.