Wees geen slaaf van je gedachten: humeurmanagement

Ik geef het eerlijk toe: de Coronacrisis maakt me soms somber. Waarom? Omdat ik moet toekijken hoe mijn twee eigenhandig opgebouwde bedrijven (een yogaschool en een tekstbureau) averij oplopen. Minder klanten, dus minder omzet.

Maar de financiële schade vind ik nog niet eens het ergste. Het is gewoon heel naar om te zien hoe deze gezonde bedrijven schade oplopen vanwege omstandigheden die compleet buiten mijn macht liggen.

Angstige gedachten

Dit is natuurlijk waar heel veel ondernemers op dit moment mee te maken hebben: machteloos toekijken hoe de klanten wegblijven. En dan komen de vragen. Hoe lang gaat dit nog duren? Komen er nog meer maatregelen? Gaat het nog erger worden? Komt er een tweede lockdown? En hoe moet dat dan? Best angstig.

Mijn humeur was de laatste dagen dan ook niet al te best, zeker nu de herfst weer is begonnen. Maar toen kwam ik dit artikel tegen dat me weer wakker schudde. Denker des Vaderlands Daan Roovers zegt in Vrij Nederland dat ogenschijnlijk rationele gedachten onze emoties versterken. Dat maakt ons chagrijnig en somber in deze onvoorspelbare tijd.

De kunst is om je gedachten niet met je aan de haal te laten gaan. Je bent geneigd te denken dat wat je verstand zegt, wel zal kloppen. Maar de ratio kan een verkeerde raadgever zijn en je op een denkspoor zetten waar je moeilijk vanaf komt.’

Wat het verstand produceert, ligt vaak in het verlengde van onze emoties. Reason is but a slave of the passions, zei de Schotse filosoof David Hume al. Maar we kunnen ons verstand ook trainen om zich een beetje in toom te houden.

Wolkjes aan de hemel

De yogadocent in mij wist dit natuurlijk wel. We kunnen ons verstand, onze gedachtenmachine trainen. Ik doe dat door te mediteren. Stilzitten en je gedachten observeren. Je laat ze eenvoudigweg komen en gaan, als wolkjes aan de hemel.

Ben jij je eigenlijk wel bewust van de gedachten die door je hoofd gaan? In deze meditatie van 7 minuten help ik je afstand te nemen van je gedachten en rustig te blijven observeren.

Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het wordt. Het geeft je de ruimte om je gedachten van een afstandje te bekijken. En dan kun je helderder zien of de gedachte eigenlijk wel klopt. En wat voor invloed de gedachte heeft op je stemming. Dat is wat ik bedoel met humeurmanagement.

Don’t believe everything you think.